ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Eμπορικός Σύλλογος Λευκάδας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λευκάδας με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση έκθεσης βιβλίου στην παραλία μάς έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση: ” Για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, να παραχωρηθεί ο χώρος  της παραλίας για τρεις εβδομάδες για εμπορική έκθεση βιβλίου Το ερώτημα που έχουμε είναι:

  1. Γιατί δεν πήραμε πρόσκληση του Δ.Σ.
  2. Γιατί η επιτροπή «ποιότητας ζωής» είχε αναβάλλει το θέμα με αιτιολογία να ζητήσει τη γνώμη του εμπορικού συλλόγου με έγγραφο που μας έστειλε 01/04/2012.
  3. Γιατί η Δημοτική Κοινότητα Λευκάδας γνωμοδότησε ομόφωνα να γίνει η έκθεση για ένα μήνα, με ποιο σκεπτικό και μάλιστα από την στιγμή που μέλος της Δ.Κ. είναι πρώην μέλος του συλλόγου μας.

Τι εξυπηρετούν;   Καταρχήν δεν είμαστε αντίθετοι σε καμιά έκθεση, πόσο μάλλον βιβλίου. Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στην πώληση βιβλίων σε πάγκους και που τα έσοδα θα τα καρπωθούν ξένοι εκδότες που κάνουν αρπαχτές και μάλιστα στο αποκορύφωμα της τουριστικής σαιζόν και στο κυριότερο σημείο της παραλίας. Όλοι οι συνάδελφοι του νησιού περιμένουν την τουριστική περίοδο που τα έσοδα αυτό το διάστημα είναι το 80% του τζίρου μας, πόσο μάλλον αυτήν την περίοδο κρίσης. Εντύπωση μας προκαλούν οι αιτιολογίες των συμβούλων γιατί πρέπει να γίνει η έκθεση. Πρέπει να υπάρχει παρόμοια αντιμετώπιση για τέτοιου είδους θέματα πολιτισμού, δηλ. αύριο νε παραχωρήσουμε το πάρκο για έκθεση λουλουδιών σε διάφορους τσιγγάνους εμπόρους, για να δείξουμε την ευαισθησία μας στο πράσινο. Να φέρουμε όλους τους πλανόδιους με τα βαλιτσάκια με μπιζού για να αναδείξουμε την ευαισθησία μας στην τύχη του κοσμήματος. Εμείς διερωτόμαστε γιατί δεν αναβαθμίζουν τον πολιτισμό τα σταντ των βιβλιοπωλών της πόλης (που σαν εμπορικός σύλλογος είμαστε αντίθετοι) και την αναβαθμίζουν οι πάγκοι των Αθηναίων εκδοτών. Ειπώθηκε και η άποψη ότι μακροπρόθεσμα θα ωφεληθούν οι επαγγελματίες.. Σεβαστή άποψη, αλλά πρέπει να υπάρχουμε αύριο. Εκτός και δεν έχουν δει πόσοι συνάδελφοι έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην αγορά και γενικά σε όλο το νησί. Μέχρι και αναβάθμιση στις παραλίες βλέπουν κάποιοι, με την έκθεση βιβλίου, που αρκετά χρόνια βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και δεν έχουν αλλάξει ούτε μια λάμπα. Δεν κατάλαβαν αυτοί οι κύριοι ότι πολιτισμό παράγουμε εμείς οι Λευκαδίτες, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι έμποροι που πλήττονται από τις αποφάσεις του Δ.Σ. και από το υστέρημα συμμετέχουν και επιχορηγούν στους Πολιτιστικούς συλλόγους, τις εκδηλώσεις, τα σωματεία. Παράγουν πολιτισμό στον τόπο και όχι μόνο συνεισφέρουν για την προβολή του νησιού, ακόμα και για την καθαριότητα όταν τα οικονομικά του εμπορικού συλλόγου τού επιτρέπουν, καθώς και τις χιλιάδες ανώνυμες προσφορές υλικές και χρηματικές που καθημερινά οι συνάδελφοι προσφέρουν στους συμπολίτες μας τούτη τη δύσκολη εποχή. Και τέλος ψηφίζουν σε αυτήν την πόλη. Ένα είναι σίγουρο, ότι θα είμαστε παρόντες στα δρώμενα της παραλίας καθώς και σε όποιο άλλο σημείο της πόλης χρησιμοποιήσετε για να μας εκπλήξετε. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συμβούλους που χωρίς περιστροφές μα στήριξαν και δεν ψήφισαν για την παραχώρηση της εκθέσεως του βιβλίου.”